Arbre de la memòria

Arbre de la memòria

Des de la institució de la Generalitat de Catalunya encarregada de preservar la memòria històrica del nostre poble, rebem l’encàrrec de crear un arbre de ferro per la seva seu al carrer Peu de la Creu, 4 de Barcelona.

La iniciativa sorgeix en el moment que el Memorial s’instal·la en un nou espai que alberguera la biblioteca, actes i exposicions.

En el nostre taller es presenta el repte de la construcció d’un arbre de 2,5m i de mantenir el nostre estil en la elaboració.

L’alzina és la font d’inspiració i el lligam poètic és que l’arbre, testimoni de les vides de tots nosaltres, a les seves branques sostindria unes fulles de paper amb memòries escrites pels visitants del museu.

Així doncs, hem establert unes mides perquè el volum sigui equilibrat i les persones puguin accedir a les seves branques.

A Oxydum hem estat a prop de la Natura en els nostres dissenys, per tant, a l’hora de construir penjadors i làmpades amb reminiscències d’arbres o plantes, elaborem el tronc amb tires de ferro rodó plegades. Hem volgut mantenir això per aquest projecte també.

Aquesta vegada però, el tronc l’hem fet molt més ample! Està composat de moltes tires de ferro que imiten els dibuixos dels nusos, arrels i escorça dels arbres. Aquests es desemboliquen a mesura que van creixent i formen les branques. Com tot arbre viu, aquest té les seves fulles i tot ell és oxidat. L’òxid ens acompanya sempre, i aquest cop amb més motiu…s’apodera de les coses, de nosaltres i de tu!

Un projecte molt gratificant i ple de sentiment. Tots tenim el nostre passat i persones que van patir les desgràcies de la guerra. En el nostre cas els avis de la Mireia, una de les components d’Oxydum, es van veure obligats a separar-se i això va canviar per complert els seus destins!

Podeu deixar la vostra història penjada de les seves branques…